streda 22. novembra 2017

Ako si vyrobiť črpák, časť 3 (Hĺbenie)

Podľa spôsobu výroby existujú tri typy črpákov. V tomto návode sa pozrieme na stredoslovenský typ, pri ktorom je ucho prichytené pomocou háčika a mosadzného pásika, lebo z hľadiska postupu aj materiálu mi to príde najjednoduchšie.
Čo budete pri výrobe črpáku potrebovať?
  • pílu
  • niečo na vŕtanie (čím hrubší vrták, tým lepšie)
  • nožík
  • rezbárske dláto (rovné, s profilom U, ale nie príliš hlboké, šírka do 2cm) - takéto dláta sa dajú kúpiť pomerne bežne aj u nás, vo väčších železiarstvach alebo cez internet
  • rovné ploché dlátko šírky 3mm (dá sa nahradiť aj vreckovým nožíkom, ale s dlátkom to ide lepšie)
  • hrubý šmirgľový papier (nepovinne, ale zjednoduší robotu)
  • nožnice na plech a kladivko (len ak chcete použiť mosadzný pásik)
  • trpezlivosť (a veľa, fakt ju budete potrebovať)
Najskôr si treba vybrať vhodný kus dreva. Najlepší je javor, ale môžete použiť aj jelšu, brezu alebo jaseň. Pokiaľ nemáte ani jedno z toho, skúste použiť iné listnaté drevo (ja som napríklad robila pokusné miničrpáky z vŕby). Vyberte si polienko široké aj dlhé aspoň 8 cm, bez hrčí a bočných konárikov, lebo tie vám veľmi skomplikujú hĺbenie. Polienko tiež musí byť čerstvo odrezané a okamžite spracované, aby nestihlo popraskať.
Vybraté poleno pozdĺžne prevŕtajte. Prvýkrát som skúšala použiť 2 cm široký vrták a elektrickú vŕtačku, ale išlo to dosť ťažko a tiež to trvalo neskutočne dlho. Potom som si kúpila nebožiec - ručný vrták a zistila som, že s ním to ide oveľa rýchlejšie. Ale netvrdím, že ho na výrobu črpáka nutne potrebujete. Dá sa vyvŕtať aj viac užších dier vedľa seba a zvyšné drevo medzi nimi vysekať dlátom.


Pokiaľ máte k dispozícii nejaký mocný nástroj, vŕtačku alebo sústruh, s ktorým dokážete efektívne vyvŕtať 6-10 cm širokú dieru, neváhajte a použite ho. Ak nemáte, vyvŕtanú úzku dieru rozšírte pomocou noža, lyžičkára alebo použite kladivo a dláto s profilom U (to je asi najrýchlejšia možnosť). A urobte to rýchlo, kým je drevo mokré, ušetríte si tým množstvo námahy. Suché drevo je totiž oveľa tvrdšie.


Ak použijete lyžičkár, vnútorné steny črpáku budú aj pri najlepšej snahe nerovnomerné. Potom sa vám môže stať, že vyrobíte dno podľa vnútorného spodného okraja, ale drážka, ktorá bude vyrezaná niekoľko milimetrov nad spodným okrajom, bude mať odlišný tvar a dno vám tam proste nesadne. Vnútorné steny však môžete zarovnať pomocou rašple alebo hrubého brúsneho papiera.



Ak budete rozširovať dieru nožom, pravdepodobne nebudete mať steny pekné a hladké, ale ryhované. Je to kvôli uhlu, v ktorom sa čepeľ noža zarezáva do dreva.


Preto odporúčam hĺbiť s čímkoľvek, čo vám vyhovuje, ale nakoniec zarovnať vnútorné steny pomocou rezbárskeho dláta. Samozrejme môžete hĺbiť s dlátom celý čas, pomocou kladiva alebo aj bez neho. Dláto na obrázku dole je však príliš hlboké a viac by sa hodilo plochejšie, ktorého tvar je podobnejší vnútornému oblúku nádobky.
Okrem dláta existuje ešte jeden lepší nástroj na hĺbenie (na fotke výrobcu Miroslava Barnišina), ale žiaľ neviem, kde sa niečo také dá zohnať.


Nakoniec odmerajte priemer nádobky a poznačte si ho spolu s presným miestom, kde ste merali, keďže žiadne poleno nie je dokonale kruhové. Potom nechajte nádobku vyschnúť aspoň dva týždne a odmerajte znova. Nameraný rozdiel vydeľte dvoma a tak získate hĺbku žliabku, o ktorom sa dozviete viac v ďalšom článku.


Môj pokusný vŕbový miničrpák s priemerom 7,352 cm sa po vysušení zmenšil na 6,99 cm, takže drážka by mala byť hlboká iba približne 1,7 milimetra.
Pri črpákoch bežnej veľkosti (priemer nádobky okolo 8-9 centimetrov) sa väčššinou používa štandardná hĺbka žliabku 2 milimetre. Ak je váš črpák podobne široký, môžete tiež počítať s hĺbkou žliabku 2 milimetre a presné meranie vynechať.

3 komentáre:

  1. Vrtanie: mne sa osvečila korunka na vyzezavanie otvorov do dreva ohraničim si tym kruh zo spodnej strany a dno si obreslim tak že opišem dookola korunky

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja si najprv urobim dno a tak podľa neho si vyberiem vhodny material urobim si rozne veľkosti dna a takto možem použiť to čo mi momentalne pasuje

    OdpovedaťOdstrániť