nedeľa 26. novembra 2017

Ako si vyrobiť črpák, časť 5 (Ucho)

Ak je nádobka vysušená, prezrite dno proti svetlu. Pokiaľ dno pekne sedí, svetlo nikde po krajoch nepresvitá a nádobka nepraskla, môžete to náležite osláviť.
Je normálne, že ak črpák v tejto fáze naplníte vodou, bude niekde trochu pretekať.  To sa môže napraviť, keď ho naimpregnujete proti vlhkosti. Tradične sa črpáky mazali bravčovou masťou, ale pravdepodobne môžete použiť aj olej alebo včelí vosk. Navyše z črpákov sa pije hlavne žinčica a mliečne bielkoviny spoľahlivo zalepia všetky zvyšné netesnosti.
Skôr, než nádobku napustíte, najprv dokončite vonkajšie steny a trochu zúžte horný okraj, aby sa z črpáku dobre pilo. 
Roztopte masť v panvici - nemusí byť rozpálená ako na vyprážanie, stačí, ak je v tekutom stave. Na jeden črpák vám stačí asi lyžička masti. Nalejte roztopenú masť do nádobky a hneď zase vylejte nazad do panvice tak, aby boli omastené všetky steny. Zvyšok poutierajte a nechajte niekoľko dní vsakovať, najlepšie na teplom mieste. Črpáky sa niekedy nechali pár mesiacov vyúdiť, aby mali peknú farbu a vydržali dlhšie. Niektoré črpáky časom a opakovaným údením nabrali úplne čiernu farbu.
Potom vám ostáva už len vyrezať ucho. Na to môžete použiť akékoľvek pevné a odolné drevo (napríklad z ovocných stromov alebo javorové). Čo sa týka výzdoby, vyberte si, čokoľvek sa vám páči. Mne osobne pripadajú niektoré črpáky hrozne prezdobené a navyše som presvedčená, že ucho by malo predovšetkým pohodlne padnúť do ruky.
Prichystajte si kus dreva hrubý približne 1,5 cm. Najprv vyvŕtajte dieru takú širokú, ako je hrúbka okraja črpáku, pričom vedľa nej by malo ostať aspoň pol centimetra dreva. Potom vyrežte okraj takto:


Dierku rozšírte smerom nadol, takže vznikne háčik, ktorým sa ucho prichytí o nádobku. 
Kraj ucha by mal byť trochu vyhĺbený, aby dobre sadol na okrúhlu stenu črpáku. Vyhĺbite ho pomocou rezbárskeho dláta alebo lyžičkára. Potom zaoblite vnútorný kraj háčika. Skúste háčik nasadiť na stenu črpáka (poznačte si presné miesto ceruzkou, lebo inde možno sedieť tak dobre nebude) a postupne podľa potreby prispôsobujte háčik. Ak ho vyrežete dobre, bude ucho držať viac-menej samo.


Nakreslite si tvar ucha a vyrežte základné obrysy, najlepšie lupienkovou pílou. Pokiaľ ju nemáte alebo ste na to podobne ľaví ako ja, navŕtajte si niekoľko dier na vhodných miestach a drevo medzi nimi odstráňte nožom. Pokiaľ je ucho širšie a ťažšie, malo by siahať až po zem, aby mal črpák lepšiu stabilitu.
Vyrežte tenkú škáru na dolnom konci, kde ucho prilieha k nádobke. Tadiaľ prevlečiete mosadzný pásik. Navŕtajte si vedľa seba niekoľko úzkych dier a drevo medzi nimi vysekajte tenkým dlátkom alebo nožíkom. Pri tomto valcovitom type črpákov býva pásik prakticky vždy kúsok nad dolným okrajom nádobky, čo vám dáva možnosť vyzdobiť dolný okraj vyrezávaním.
No a nabudúce budeme trochu fušovať do zámočníctva.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára