štvrtok 23. novembra 2017

Ako si vyrobiť črpák, časť 4 (Vkladanie dna)

Pokračujeme najťažšou a najrizikovejšou časťou výroby črpáku. Najprv treba vyrezať žliabok presnej hĺbky na ťažko dostupnom vnútornom okraji nádobky. Drážka by mala byť od spodu nádobky vo vzdialenosti (hrúbka dna)+(hĺbka drážky), teda v mojom prípade 5mm+1,7mm. Na nakreslenie vodiacej čiary je najlepšie použiť kružidlo:

Drážku je možné vyrezať ručne, malým nožíkom alebo dlátkom. Bude síce smerom dovnútra dreva trochu šikmá a nie vodorovná, ale zdá sa, že pre účely vkladania dna to až tak nevadí. Lepšie je rezať do dreva jemne a na viackrát. Na nožík si môžete fixkou poznačiť čiarku vo vzdialenosti rovnakej ako hĺbka drážky, aby ste vedeli, či nerežete príliš hlboko.

Keď je drážka vyrezaná, poznačte si pod ňou druhú čiarku ceruzkou vo vzdialenosti rovnakej ako hĺbka drážky. Potom vezmite nožík (najlepšie sa mi osvedčila krátka čepeľ vreckového noža) alebo úzke 3mm dlátko a režte od tejto čiarky šikmo smerom k drážke pod uhlom 45 stupňov. Vďaka drážke budete presne vedieť, kedy ste už zarezali príliš hlboko a treba prestať.



Keď je drážka hotová, pripravte si materiál na dno - rovnú doštičku z mäkkého dreva (smrek alebo borovica) hrubú pol centimetra. Mäkké drevo sa do istej miery dá stlačiť a potom bude menšia pravdepodobnosť, že vám nádobka pri sušení praskne, ak ste urobili o kúsok širšie dno, než treba.
Na doštičku si obkreslite vnútorný obrys nádobky a pridajte vodiacu čiarku na dno aj na nádobku, aby ste vedeli, ktorým koncom tam dno patrí. Okolo tohto obrysu urobte druhú čiarku vo vzdialenosti rovnakej, ako je hĺbka drážky.


Dno vyrežte pomocou noža alebo pílky. Ak niekde malý kúsok dreva prevyšuje, zabrúste ho radšej pomocou šmirgľa. Potom zošikmite spodný okraj dna nožom pod uhlom 45 stupňov a šikmú plochu tiež zabrúste. Dno by malo mať približne takýto tvar:


Nádobku (bez dna!) dajte do hrnca s vodou a zohrejte do varu. Potom sporák vypnite, nádobku zaťažte, aby neplávala a nechajte chvíľu máčať. Pórovité druhy dreva nasiaknu rýchlejšie, husté a tvrdé drevá zase pomalšie. Niektorým postačí aj 10 minút a iné (napríklad jedľový svor) sa musia variť aj celé hodiny.
Nádobku občas vyberte z vody, osušte a na skúšku priložte dno zarovnané podľa vodiacich čiar. Ak sa vám bude zdať, že dno je ešte o malý kúštiček väčšie, než by sa tam mohlo zmestiť, vtedy je v skutočnosti ten správny čas. Zarovnajte dno jedným koncom do drážky a zatlačte na druhý koniec hrubou silou. Ak to urobíte správne, dno s hlasnými zvukovými efektami zapadne na svoje miesto.
(Ak ste mali smolu a dno ste rozštiepili, ešte vždy môžete podľa neho vyrezať náhradné a skúsiť to znova.)
Nádobku zabaľte do látky alebo papiera a nechajte pomaly schnúť, občas skontrolujte.

2 komentáre:

  1. Ahoj,,,ja robim dno z toho isteho konara ako je telo....ale ceresna mi stale praská

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, skús niekedy dno z mäkkého dreva, možno to pomôže. Ale s čerešňovým drevom nemám moc skúseností.

      Odstrániť