pondelok 27. novembra 2017

Ako si vyrobiť črpák, časť 6 (Mosadzný pásik)

Pozor, pozor! Na mosadzných plechoch sa dá veľmi ľahko porezať, a tak si pri práci radšej dajte rukavice.
Mosadzné plechy a nity sa dajú najjednoduchšie kúpiť v obchodoch pre modelárov. Ideálna hrúbka plechu je 0,4mm, šírka pásika okolo 1cm. Na niektorých črpákoch som videla aj medené pásiky, takže predpokladám, že môžete použiť trebárs uzemňovací pásik, čo kúpite v elektre. Na jednom črpáku som videla aj šedý pásik (možno cínový alebo železný). Pásik môže byť zdobený rytými vzormi, ale to je umenie samo osebe, a tak ho pre jednoduchosť zatiaľ nechajme neozdobený.
Niekedy sú konce pásika znitované dohromady a otočené tak, aby boli nity skryté vnútri ucha. Inokedy bývajú konce pripevnené k uchu malým mosadzným alebo železným klinčekom. Niekedy býva aj viac klinčekov po obvode nádobky, aby pásik nepadal dolu a lepšie držal.  Pásik môžete zahnúť okolo ucha takto a potom drží aj bez nitov:


Ak chcete pásik znitovať, obtočte ho natesno okolo nádobky cez vyrezanú škáru a odstrihnite toľko, aby sa konce prekrývali približne pol centimetra. Fixkou si poznačte prekrývajúce sa časti. Pokiaľ je pásik príliš tuhý a nedá sa okolo črpáka dokonale utiahnuť, tak z nameranej dĺžky uberte približne 1mm. Potom vyvŕtajte dierky - na to sa mi najlepšie osvedčila ručná vŕtačka, nie elektrická.


Cez dierky prevlečte mosadzné klinčeky alebo nity a kliešťami ich skráťte, aby von trčalo zhruba 0,5mm dĺžky. Odštiknutý koniec nitov zabrúste dorovna, budú sa tak oveľa ľahšie rozklepávať. Spodok nitov podložte niečím kovovým a rozklepte. Klepať treba jemne, nie silou, inak sa nity skrivia.

Ak je to možné, schovajte znitovanú časť vnútri škáry v uchu. Pásik potom navlečte zhora na črpák.

Kovový pásik môžete nahradiť aj dreveným, ktorý sa nazýva lúbok. Občas sa dajú na jarmokoch kúpiť košíky pletené z takýchto drevených pásikov. Lúbok najjednoduchšie vyrobíte tak, že vezmete lieskový prút, rozštiepite ho po dĺžke a z obidvoch strán ostrúhate naplocho na celkom tenký plátok (košikári majú na tento účel špeciálny hoblík). Potom ho opatrne ohýbajte ešte začerstva do kruhového tvaru okolo črpáku. Na jednom konci vyrežte dieru takéhoto tvaru:


Potom lúbok omotajte natesno okolo črpáku (aj s nasadeným uchom) a poznačte si čiarku na mieste, kde začína vyrezaná diera. Pridajte dve šikmé čiarky. Vzniknú dva malé trojuholníky, ktoré odrežete. Obidva konce lúbka stenčite nožom až do stratena.


Koniec lúbka prevlečte cez dieru a hotový kruh navlečte na črpák. Pokiaľ je príliš malý, prispôsobte trochu vyrezanú dieru. Keď lúbok uschne, trochu sa stiahne, takže bude držať pevne. Dá sa tiež prichytiť o stenu črpáka tenkým dreveným kolíčkom. Lúbky si môžete nachystať aj do zásoby a pred použitím trochu povariť vo vode.



Nakoniec môžete prizdobiť aj samotnú nádobku. Tradične sa vyrezával spodný okraj, prípadne aj ozdobný pás pod horným okrajom.



Tak to je z mojich rád zatiaľ všetko. Nie je to zložitejšie než iné vyrezávanie, iba to strašne dlho trvá. Ak sa to odhodláte skúsiť, dajte vedieť, ako sa vám darilo!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára